DESTINACIJA I AKTIVNOSTI

HOTEL BOROVI

Pešterska visoravan – poznata samo kao i Pešter predstavlja krašku visoravan u jugozapadnoj Srbiji,jugoistočno od Sjenice,a severozapadno od Tutina.Pešterska visoravan predstavlja najveću visoravan na Balkanskom poluostrvu i jednu od najvećih u Evropi.Zauzima površinu od 63 km kvadratnih,sa nadmorskom visinom od 1150m.Zbog visokoh snegova i niskih temperatura Pešter je poznata kao balkanski Sibir,a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istoriskih spomenika,neki su Pešter nazvali balkanskim Tibetom.Prosečna godišnja temperatura jeste 6 stepeni.

Sjeničko(Uvačko) jezero – je nastalo pregrađivanjem reke Uvac u blizina sela Akmačiči,na nadmorskoj visini od 985m.Dugo je 25km,a maksimalna dubina je 108m.Sjeničko jezero ispunjava dubok kanjon koji je Uvac isklisao na svom putu kroz kraške masive Pešterske visirovni.Posebnu atrkaciju ovog jezera predstavljaju jedinstveni meandri i beloglavi sup.

Ledena pećina – predstavlja najlepši deo Ušačkog pećinskog sistema . Duga je 2,5km i ukrašena sa bezbroj ukrasa,a do nje se dolazi vožnjom čamcima kroz sam kanjon.Nalazi se na levoj obali Sjeničkog jezera u najatraktivnijem delu kanjona.

Peštersko polje – kraško polje u jugozapadnom delu Srbije. Specijalni rezervat prirode Peštersko polje najmlađe je zaštićeno područje prirode u Srbiji, koje zauzima površinu od 3.117 hektara Pešterske visoravni na području Sandžaka.Nalazi se na nadmorskoj je visini od preko 1165m, a osim što je stanište za 89 vrsta zaštićenih ptica, jedini je rezervat prirode u Evropi koji ima visinsko vlažno područje bogato orgomnom količinom izuzetno vrijednog treseta.

Ski – centar Žari – predstavlju sasvim jednu novu destinaciju u turističkoj ponudi Sjenice.Nalazi se na 6km od centra grada. Ski centar Žari poseduje alpsku stazu sa žičarom u dužini od 800m i najbolju stazu za nordijske discipline u jugoistočnoj Evropi.

Džamija Sultan Valide – nalazi se u samom centru grada.Džamija je izgrađena u drugoj polovini 19.veka pod zadužbinom majke sultana Abdul Hamida Drugog.Džamija je sa najvećom kupolom na Balkanu,prečnika 15m.Predstavlja jednu od najlepši džamija u Srbiji.Takođe predstavlja jedinu džamiju na Balkanu koja je izgrađena od sredstava carske porodice.

Manastir Kumanica – je smešten na granici Srbije i Crne gore,u selu Vrbnica na obalama reke Lima i do njega se dolazi preko pešterske visoravni.U narodu je poznat i pod imenom srbijanski ostrog.

Farma Caričina – je smeštena u istoimenom selu na Pešterskoj visoravni koje je ukrašeno mnoštvom izvora planinske vode i kako legenda kaže:to je prostor u kome su odmarali i boravili carica Jelena, supruga cara Dušana silnog, po čemu je i samo selo dobilo ime Caricina.Caricina danas predstavlja deo kompleksa hotela Borovi sa koga se crpe sirovine za gastronomsku ponudu hotela.Kao dodatni sadržaj nudimo školu jahanja na našoj ergeli, Lov i ribolov, planinarenje, vožnju mountain bike i itd…